Världskulturmuseum, Göteborg, 2000-04-08

Denna diskrimineringsanmälan har sänts till Handikappombudsmannen (nuvarande Diskrimineringsombudsmannen).

Diskriminerande part
eller plats för diskriminering:
Världskulturmuseum
Gatuadress:
Göteborg
Postnummer och ort:
Göteborg
Kommun:
Göteborgs stad
Verksamhetstyp:
museum
Datum för händelsen:
2000-04-08 (Anmälningsdatum: 2000-04-08)
Den diskriminerades funktionsnedsättning:
rörelsehinder
Följden av diskrimineringen:
Jag tvingades acceptera sämre villkor för att kunna delta

Beskrivning av diskrimineringen:

Angående trappor på nybyggnader rent principiellt och på Världskulturmuséet i Göteborg speciellt.

Jag har med stigande förvåning märkt att man numera, vid nybyggnationer av offentliga byggnader, i första hand tar hänsyn till skönhetsvärdet på byggnaden än till den praktiska nyttan, framför allt sett ur den funktionshindrades perspektiv. Ett exempel är Världskulturmuséet i Göteborg som nu är under uppförande. Där planerar man att bygga en trappa med en icke försumbar fallhöjd som ska leda upp till entrén. Trappan har ingen praktisk nytta, den ska enbart höja skönhetsvärdet på arkitekturen, säger man i motiveringen till det vinnande förslaget och man säger också att man tagit hänsyn till internationella normer när man ritat museet.

Enligt ritningarna kommer trappan upp till entrén på detta museum att förses med en plan yta i mitten på trappan, en s.k. upplevelseplatta. Där kommer man att ge föreställningar och upplevelser av olika slag, teater, musikevenemang, konstutställningar o.dyl. Visserligen installerar man hissar till de olika etagen men jag tror att riskerna för olyckor med fall från plattan för rullstolsburna och andra funktionshindrade blir en konsekvens av detta.

Men jag, och många med mig, som är rörelsehindrad och rullstolsburen, är inte nöjd med beskedet att man kommer att installera hissar. Jag kräver att man här, som på kommande byggnationer av liknande slag, ser till att trappor till entréer fortsättningsvis inte byggs överhuvudtaget. Jag anser också att skönhetsvärdet är viktigt men det finns många variationer på tillgängliga entréer där man inte behöver pruta på skönhetsvärdet eller förlora ett pampigt utseende om det är det man är ute efter.

Jag kräver att Statens Fatighetsverk omprövar sitt beslut att bygga trappan. Jag föreslår att man försöker komma fram till en annan konstruktion som gör Världskulturmuséet tillgängligt och inte minst säkert för alla grupper i samhället. Och det är bråttom, till sommaren 2002 ska byggnationen komma igång. Innan dess hoppas jag att Du för fram mina synpunkter till Statens Fastighetsverk att byta ut trappan till något mer tillgängligt.

Ingen påföljd har rapporterats.


Är orsaken till denna anmälan åtgärdad eller vill ni av någon annan anledning kontakta Independent Living Institute? Läs gärna vår information för verksamheter som blivit anmälda först. E-post: anmalningstjansten@independentliving.org

Vår referens:
https://anmalningstjansten.se/anmalningar/varldskulturmuseum_goteborg_goteborg_2000-04-08

brevTipsa om denna anmälning per e-post.

Alla dokument i ärendet finns som offentliga handlingar hos
Diskrimineringsombudsmannen
Box 4057 169 04 Solna
Besöksadress: Råsundavägen 18 169 04 Solna
Telefon: 08-120 20 700, fax: 08-120 20 800
E-post: do@do.se


Senare anmälan: SL spårvägar, Alvik 2005-08-30
Tidigare anmälan: Valnämnd, Göteborg 2005-08-30