Göteborgsoperan, Göteborg, 2024-10-11

Denna diskrimineringsanmälan har sänts till Diskrimineringsombudsmannen enligt diskrimineringslagen (2008:567).

Diskriminerande part
eller plats för diskriminering:
Göteborgsoperan
Gatuadress:
Christina Nilssons gata
Postnummer och ort:
41104 Göteborg
Kommun:
Göteborg
Datum för händelsen:
2024-10-11 (Anmälningsdatum: 2024-10-11)
Jag diskriminerades i egenskap av:
Besökare/kund
Min funktionsnedsättning:
Synnedsättning/blind

Beskrivning av diskrimineringen:

Fredagen 11/10 hade jag biljett till musikalen Charlie och chokladfabriken på Göteborgsoperan. Jag hade sett väldigt mycket fram emot föreställningen och planerade att på egen hand ha en helkväll ute med middag och föreställning, något som möjliggörs av att jag numer har ledarhund. Eftersom jag inte ser och skulle gå själv tyckte jag att det vore skönt att få hjälp att hitta min bokade plats av operans personal, för att slippa stressen i att behöva fråga mig fram (operan har inte platsnummer i punktskrift eller taktila kartor någonstans). Jag hade noga läst på hemsidan om operans tillgänglighetsinformation och sett att de skrev väldigt fint om sin tillgänglighet och att de gärna hjälpte till, så jag kände mig trygg i att det inte skulle bli några problem. Ledarhundar/assistanshundar nämns inte alls på hemsidan (gäller fortfarande kvällen 11/10) men jag reagerade inte nämnvärt på det eftersom det i många fall, turligt nog, ses som självklart att ledarhundseckipage är välkomna, inte minst i skattefinansierad verksamhet.
Jag ringde alltså operans reception under fredagmorgonen och frågade om det skulle finnas personal som kunde hjälpa till med att hitta rätt. Jag fick ett ja, men blev också ombedd att ringa biljettkontoret när de öppnade senare under dagen för att de skulle kunna förvarna operavärdarna om att hålla utkik efter mig i entren när jag kom. Så det gjorde jag, så fort jag hade slutat mitt jobb. Nämnde i det samtalet även att jag hade ledarhund, så att de lätt skulle känna igen mig. Jag får bekräftat att jag kan få hjälp och lägger på. En stund senare (knappt två timmar innan föreställningens start) blir jag sedan uppringd av biljettkontoret. Därefter utspelar sig ett par av de mest absurda samtalen jag haft, först med en på biljettkontoret och sedan med föreställningens projektledare. De förbjuder mig att komma till föreställningen med mitt hjälpmedel, och säger att det är mitt eget fel att det blivit så eftersom jag inte berättat för dem i god tid innan att jag har ledarhund. Det borde jag, enligt dem, själv förstått att jag måste göra. Vilka åtgärder de hade vidtagit om jag hade meddelat tidigare kan de inte säga trots att jag frågar, men de understryker flera gångeratt hunden under inga omständigheter får befinna sig i salongen. De säger att ledarhundar aldrig är tillåtna i liknande lokaler, och har inga kommentarer när jag påpekar att min hund ofta följt med mig på teater och bio hos andra arrangörer. De kallar min hund konsekvent för ”husdjur”, trots att jag upprepade gånger förklarar hans roll och funktion och att deras agerande är diskriminerande. Deras huvudargument är ungefär följande, mina ungefärliga sbar inom parentes.

– någon av de 1250 gästerna kan ha hundallergi och det kan vi inte veta i så fall. (1250 gäster innebär en enorm lokal där både en ledarhund och en person med grav hundallergi har möjlighet att vistas samtidigt. Det finns alltså alla möjligheter att lösa alla eventuella problem med några få platsbytem i det fall de skulle uppstå. Det verkar också som att rapporteringspliktem för funktionsnedsättning/speciella behov enbart gäller mig som inte kan se, inte den som är så allergisk att den inte kan vistas ett par timmar i en jättestor offentlig lokal om där finns en stillaliggande hund).
– Det är en brandrisk, du måste kunna ta dig in och ut själv. (Det här är helt galet, eftersom ni alldeles nyss var fullt inställda på att hjälpa mig in i lokalen. Jag blev en brandrisk först när ni fick kännedom om hunden, vilket i sig är så fel eftersom hunden är min bästa chans att ta mig ut ur lokalen vid en utrymning. Utan hunden har jag det mycket svårare, för att inte säga omöjligt, att hitta ut och blir utlämnad till andras välvilja. Den enda anledningen till att jag behöver viss hjälp in är att varken jag eller min hund kan läsa stolsnummer).

Efter två långa argumentationer blir jag tillsagd att de ska överlägga och återkomma om en stund. Tiden har nu gått, och middagen jag planerat kommer jag inte hinna med. Istället väntar jag på samtalet, som dröjer. Till slut bestämmer jag mig för att åka hem. Jag är ändå för hungrig och upprörd för att kunna uppskatta kvällen. När jag nästan är hemma, ca 25 minuter senare, ringer operapersonalen äntligen. De säger då att självklart är du välkommen, men i så fall får du lämna hunden med någon ur personalen i foajén under hela föreställningen. Eftersom jag redan är hemma och eftersom det vore fruktansvärt oansvarigt av mig att lämna min hund (och tillika väldigt dyra hjälpmedel) till en vilt främmande människa säger jag nej. Och så slutar det. Jag har nog aldrig tidigare känt mig så besviken över, och förödmjukad av, en verksamhets agerande.

Ingen påföljd har rapporterats.


Är orsaken till denna anmälan åtgärdad eller vill ni av någon annan anledning kontakta Independent Living Institute? Läs gärna vår information för verksamheter som blivit anmälda först. E-post: anmalningstjansten@independentliving.org

Vår referens:
https://anmalningstjansten.se/anmalningar/goteborgsoperan-goteborg-christina_nilssons_gata_2024-10-11

brevTipsa om denna anmälning per e-post.

Alla dokument i ärendet finns som offentliga handlingar hos
Diskrimineringsombudsmannen
Box 4057 169 04 Solna
Besöksadress: Råsundavägen 18 169 04 Solna
Telefon: 08-120 20 700, fax: 08-120 20 800
E-post: do@do.se


Senare anmälan: Salong clippers , Hägersten 2024-10-26
Tidigare anmälan: Mancini, Stockholm 2024-10-03