Denna diskrimineringsanmälan har sänts till Diskrimineringsombudsmannen enligt diskrimineringslagen (2008:567).
- Diskriminerande part
eller plats för diskriminering: - Jönköpings Länstrafik AB
- Webbadress:
- http://www.jlt.se/
- Gatuadress:
- Box 372
- Postnummer och ort:
- 551 15 Jönköping
- Kommun:
- Jönköping
- Verksamhetstyp:
- Allmänna kommunikationer
- Datum för händelsen:
- 2009-05-22 (Anmälningsdatum: 2009-05-22)
- Jag diskriminerades i egenskap av:
- Besökare/kund
- Min funktionsnedsättning:
- rörelsehinder
- Följden av diskrimineringen:
- Annat
Beskrivning av diskrimineringen:
Idag den 22 maj skulle jag och min sambo åka från A6 center ner till Jönköpings city. Jag vill jag göra en anmälan mot Jönköpings Länstrafik och bussbolaget Arriva för att jag och min sambo nekades att åka med kollektivtrafiken för att jag använder elrullstol.
Vi hade först tänkt att åka med linje 26 som skulle gå från A6 center kl. 15.42. På den linjen blev vi helt nekade att åka. Vi testade då att åka med linje 3 som gick 15.46. Där blev vi påsläppta, men en kvinna (ej chauffören vid detta tillfälle), som jobbar för bussbolaget Arriva förklarade för chauffören att en regel säger att den vanliga kollektivtrafiken inte får ta med sig rullstolar med motor på. Om han bröt mot regeln kunde han mista körkortet. Detta är en regel som Jönköpings länstrafik har bestämt. Det gjorde att vi blev avslängda igen och blev hänvisade till färdtjänsten som inte alls är lika flexibel som den vanliga kollektivtrafiken. Saken är också den att vi hade med oss egen portabel ramp som min sambo la ut för att jag skulle kunna rulla på bussen, vilket gjorde att vi INTE behövde anlita chauffören till hjälp. När jag ringde till Trafikupplysningen för Jönköpings länstrafik och förklarade situationen, så sa de att någon sådan regel inte finns, och att vi kunde ta nästa buss.
Jag vill därför anmäla Jönköpings länstrafik och bussbolaget Arriva för de oklarheter som finns och för att de diskriminerat mig som användare av rullstol med motor på. Samtidigt vill jag inte att andra ska råka ut för samma sak.
Här pratar man om att man vill att färdtjänstresorna ska minska och uppmanar alla som vill och kan åka kollektivt att göra detta. Detta gäller inte alla uppenbarligen.
4 § diskrimineringslagen (2008:567) säger:
”4 § I denna lag avses med diskriminering
1. direkt diskriminering: att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder,
2. indirekt diskriminering: att någon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som kan komma att särskilt missgynna personer med visst kön, viss könsöverskridande identitet eller uttryck, viss etnisk tillhörighet, viss religion eller annan trosuppfattning, visst funktionshinder, viss sexuell läggning eller viss ålder, såvida inte bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssättet har ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet,
3. trakasserier: ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder,
4. sexuella trakasserier: ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet,
5. instruktioner att diskriminera: order eller instruktioner att diskriminera någon på ett sätt som avses i 1-4 och som lämnas åt någon som står i lydnads- eller beroendeförhållande till den som lämnar ordern eller instruktionen eller som gentemot denna åtagit sig att fullgöra ett uppdrag.”
12 § samma lag säger:
”Diskriminering är förbjuden för den som
1. utanför privat- och familjelivet tillhandahåller varor, tjänster eller bostäder till allmänheten, eller
2. anordnar en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning.
Den som i förhållande till allmänheten företräder den som avses i första stycket ska likställas med denne.”
Jönköpings länstrafik och bussbolaget Arriva tillhandahåller en tjänst utanför privat- och familjelivet till allmänheten. Följaktligen anser jag att Jönköpings Länstrafik utsatt mig för direkt diskriminering enligt 4 § första stycket diskrimineringslagen. Om det är så att regeln i händelsebeskrivningen verkligen existerar, i motsats till vad Jönköpings länstrafik uppgivit till mig, utsätter man dessutom alla människor som använder elrullstolar/mindre elmopeder för indirekt diskriminering. Detta eftersomregeln framstår som neutral och berättigad, men i själva verket inte är berättigad och speciellt drabbar människor med funktionsnedsättningen rörelsehinder. Det finns ingen anledning att man inte ska kunna åka buss med elrullstol. Varken vikten eller utrymmet innebär något problem.
Som anordnare av kollektivtrafik har Jönköpings länstrafik och bussbolaget Arriva varit skyldiga att göra sina bussar tillgängliga i 30 år enligt lagen (1979:558) om handikappanpassad kollektivtrafik. Trots det har man inte kommit längre än så här! Otroligt.
Bifogar bild på hur 100 % av kollektivtrafikbussarna i New York, USA, ser ut. De är alla utrustade med liftar! Att bussarna måste vara tillgängliga är ett krav enligt antidiskrimineringslagen Americans with Disabilities Act från 1990.
En likalydande anmälan har upprättats mot Arriva Sverige AB.
En kopia av anmälan har sänts till Jönköpings Länstrafik AB. Denna anmälan är en del av Marschen för tillgänglighets tredje anmälningsaktion mot diskriminerande otillgänglighet. Otillgänglighet är diskriminering! Se www.marschen.se.
Anmälningstjänstens kommentar
Denna anmälan har gett upphov till flertalet mediereportage. Se reportagen med datum 2009-09-03 och 2009-09-04 på Marschen för tillgänglighets lista med reportage om eller till följd av den tredje anmälningsaktionen.
Diskrimineringen har åtgärdats
Uppföljning till denna anmälan, 2011-07-05
Handikappombudsmannen/Diskrimineringsombudsmannen har fört en dialog med den diskriminerande parten.Handikappombudsmannen/Diskrimineringsombudsmannen har avslutat mitt ärende.
Den diskriminerande parten har inte medgett att man diskriminerat mig.
Den diskriminerande parten har inte bett mig om ursäkt.
Den diskriminerande parten har slutat att diskriminera på detta sätt.
Jag är nöjd med resultatet av min anmälan till Handikappombudsmannen/Diskrimineringsombudsmannen.
Arriva Sverige AB och DO har ingått i en förlikning därmed är fallet avslutat.
Vår referens:
https://anmalningstjansten.se/anmalningar/jonkopings_lanstrafik_ab-jonkoping-box_2009-05-22
Tipsa om denna anmälning per e-post.
Alla dokument i ärendet finns som offentliga handlingar hos
Diskrimineringsombudsmannen
Box 4057
169 04 Solna
Besöksadress: Råsundavägen 18
169 04 Solna
Telefon: 08-120 20 700, fax: 08-120 20 800
E-post: do@do.se
Senare anmälan: Röhsska museet, Göteborg 2009-05-28
Tidigare anmälan: Debaser Medis, Stockholm 2009-05-22