Länstrafiken Örebro, Örebro, 2005-12-06

Denna diskrimineringsanmälan har sänts till Handikappombudsmannen (nuvarande Diskrimineringsombudsmannen).

Diskriminerande part
eller plats för diskriminering:
Länstrafiken Örebro
Webbadress:
www.lanstrafiken.se/orebro
Gatuadress:
Box 8013, Drottningg. 27
Postnummer och ort:
70222 Örebro
Kommun:
Örebro
Verksamhetstyp:
Allmänna kommunikationer
Datum för händelsen:
2005-12-06 (Anmälningsdatum: 2005-12-21)
Jag diskriminerades i egenskap av:
Besökare/kund
Den diskriminerades funktionsnedsättning:
rörelsehinder
Följden av diskrimineringen:
Jag tvingades acceptera sämre villkor för att kunna delta

Beskrivning av diskrimineringen:

Jag är en 49-årig man och lider av en mycket svår ledgångsreumatism. Jag är rullstolsburen och har en eldriven rullstol, en sk Permobil. Däremot kan jag sitta i en vanlig, manuell rullstol en liten stund utan att få väldigt ont och besvärligt med nacke och ländrygg. Jag klarar inte av att rulla mig själv med den manuella rullstolen. Eftersom min sjukdom är mycket aggresiv så behöver jag mycket läkarvård och operationer gång efter annan.

Vad jag känner att jag blir så väldigt diskriminerad pga mitt funktionshinder är då jag ska åka sjukresa från Karlskoga, där jag bor, och till Universitetssjukhuset i Örebro. Länstrafiken i Örebro län är huvudman för sjukresorna och de har en servicelinje där de som ska besöka sjukvården i Örebro får åka med gratis. Åtminstone om man inte har en lite större rullstol. Då kan de inte ta med mig, utan jag är tvungen att åka vanlig rullstolsbuss till en kostnad av 72 kronor enkel väg. Som situationen ser ut för en ensamstående förtidspensionär så är den summan nästan för mycket. Jag har försökt diskutera med Länstrafiken, jag har försökt skrika och göra mig obekväm och jag har försökt gråta för att kunna ta mig till sjukhuset på ett sätt som jag känner är rättvist. Men får ingen gehör över huvud taget. Senast skulle jag läggas in på handkirurgen för att få en protes inopererad i handleden. Som tur var, så skulle en vän, han har en handikappanpassad minibuss, fara in till Örebro i ett ärende. Så jag fick åka med honom. Då jag kom till sjukhuset så fick jag göras i ordning för operation dagen efter. Men oturen var dock framme. Operationen blev inställd pga sjukdom. Men avdelning 27, handkirurgen ordnade en rullstolsbuss till mig utan kostnad. Jag vet inte hur de gjorde, om avdelningen betalade egenavgiften, eller hur de löste det hela. Hur det än är, så blir jag så frustrerad och kränkt av att inte kunna åtnjuta samma resor som andra, som inte har dessa funktionshinder kan åtnjuta.

Ingen påföljd har rapporterats.


Är orsaken till denna anmälan åtgärdad eller vill ni av någon annan anledning kontakta Independent Living Institute? Läs gärna vår information för verksamheter som blivit anmälda först. E-post: anmalningstjansten@independentliving.org

Vår referens:
https://anmalningstjansten.se/anmalningar/lanstrafiken_orebro_box_drottningg__orebro_2005-12-06

brevTipsa om denna anmälning per e-post.

Alla dokument i ärendet finns som offentliga handlingar hos
Diskrimineringsombudsmannen
Box 4057 169 04 Solna
Besöksadress: Råsundavägen 18 169 04 Solna
Telefon: 08-120 20 700, fax: 08-120 20 800
E-post: do@do.se


Senare anmälan: STF Vandrarhem Fridhemsplan, Stockholm 2006-01-05
Tidigare anmälan: 7-eleven, Stockholm 2005-12-16