Nybroplan och Raoul Wallenbergs Torg, Stockholms stad, Stockholm, 2009-09-21

Denna diskrimineringsanmälan har sänts till Diskrimineringsombudsmannen enligt diskrimineringslagen (2008:567) och till byggnadsnämnden i Stockholms stad som en anmälan om ett eller flera enkelt avhjälpta hinder enligt plan- och bygglagen 17 kap 21a §.

Diskriminerande part
eller plats för diskriminering:
Nybroplan och Raoul Wallenbergs Torg, Stockholms stad
Webbadress:
www.stockholm.se
Gatuadress:
Postnummer och ort:
11147 Stockholm
Kommun:
Stockholms stad
Verksamhetstyp:
Gatumiljö, parker och dylikt
Datum för händelsen:
2009-09-21 (Anmälningsdatum: 2009-10-08)
Jag diskriminerades i egenskap av:
Besökare/kund
Min funktionsnedsättning:
Synnedsättning/blind
Följden av diskrimineringen:
Annat

Beskrivning av diskrimineringen:

Jag blev diskriminerad när jag tillsammans med en synskadad bekant försökte ta mig från busshållplats på Nybroplan ner mot vattnet vid Nybroviken. Gatumiljön är så utformad att det är närmast omöjligt och även förenat med stor fara att som gravt synskadad förflytta sig och ta sig över Strandvägen. Vid det ljus och ljudreglerade övergångsstället hörs ljudsignalen så dåligt att den inte fungerar som vägledning. Med hjälp av en seende person kunde jag också konstatera att det saknades tydliga trottoarkanter på båda sidorna av Strandvägen, både ner mot vattnet o upp mot Raoul Wallenbergs Torg. För mig som använder vit käpp var det omöjligt att skilja trottoaren från körbanan. Som synskadad riskerar man därför att hamna mitt ute i körbanan utan att veta om det. Gatumiljöns utformning, frånvaron av tydligt markerade trottoarkanter och undermåliga ljudsignaler, gör att jag som synskadad inte kan röra mig på och använda denna offentliga plats så som andra medborgare kan. Det är diskriminerande.

Enligt plan- och bygglagen 17 kapitlet 21 a § ska enkelt avhjälpta hinder mot platsers och lokalers tillgänglighet och användbarhet för personer med försämrad orienteringsförmåga undanröjas. Ansvarig för åtgärderna är ägaren av marken eller lokalen. Lagparagrafen har tillkommit utifrån den sk handikappropositionen som antogs av en enig Riksdag 31 maj 2000. Föreskrifterna till lagparagrafen, BFS 2003:19 HIN 1 som utfärdats av Boverket, började gälla 1 december 2003.

Stockholms stad, som äger marken, har alltså haft snart 6 år på sig att ordna detta. Skandalöst! Och i takt med att man inte gjort så utestängs och diskrimineras alltså människor dagligen.

En kopia av anmälan har sänts till Stockholms stads allmänna e-postadress.

Jag anser att detta är ett brott mot plan- och bygglagen (1987:10) 17 kap. 21 a §. Jag vill därför att Independent Living Institute även sänder min anmälan vidare till byggnadsnämnden i Stockholms stad som en anmälan om ett eller flera enkelt avhjälpta hinder. Jag vill meddelas skriftligen av byggnadsnämnden vilka åtgärder man vidtar i mitt ärende.

Denna anmälan är en del av Marschen för tillgänglighets tredje anmälningsaktion mot diskriminerande otillgänglighet. Otillgänglighet är diskriminering! Se www.marschen.se.

Ingen påföljd har rapporterats.


Är orsaken till denna anmälan åtgärdad eller vill ni av någon annan anledning kontakta Independent Living Institute? Läs gärna vår information för verksamheter som blivit anmälda först. E-post: anmalningstjansten@independentliving.org

Vår referens:
https://anmalningstjansten.se/anmalningar/nybroplan_och_raoul_wallenbergs_torg_stockholms_s_2009-09-21

brevTipsa om denna anmälning per e-post.

Alla dokument i ärendet finns som offentliga handlingar hos
Diskrimineringsombudsmannen
Box 4057 169 04 Solna
Besöksadress: Råsundavägen 18 169 04 Solna
Telefon: 08-120 20 700, fax: 08-120 20 800
E-post: do@do.se


Senare anmälan: Undermålig avfasning gångväg/trottoar , Uppsala 2009-10-11
Tidigare anmälan: SL - Storstockholms lokaltrafik - Tunnelbanestation Skanstull, Stockholm 2009-10-04