Uppsala internationella kortfilmfestival / Uppsala International Short Film Festival, Uppsala, 2005-10-27

Denna diskrimineringsanmälan har sänts till Handikappombudsmannen (nuvarande Diskrimineringsombudsmannen).

Diskriminerande part
eller plats för diskriminering:
Uppsala internationella kortfilmfestival / Uppsala International Short Film Festival
Webbadress:
www.shortfilmfestival.com
Gatuadress:
Box 1746
Postnummer och ort:
75147 Uppsala
Kommun:
Uppsala
Verksamhetstyp:
Kultur
Datum för händelsen:
2005-10-27 (Anmälningsdatum: 2005-10-27)
Jag diskriminerades i egenskap av:
Besökare/kund
Den diskriminerades funktionsnedsättning:
rörelsehinder
Följden av diskrimineringen:
Jag tvingades acceptera sämre villkor för att kunna delta

Beskrivning av diskrimineringen:

Jag vill anmäla Uppsala internationella kortfilmfestival för diskriminering av människor med rörelsehinder som använder förflyttningshjälpmedel. Detta för att de använder sig av lokaler som inte är tillgängliga.

Följande lokaler som är otillgängliga används:
– GRAND, Trädgårdsgatan: På Grand har man sitt försäljningskontor. Här köper man och hämtar ut biljetter. Här visas också filmer.

Vid Grands entré har man, efter påpekande av mig, placerat en halvmesyr till ramp (se bilden) som vare sig är möjlig för människor i rullstol att ta sig upp för själv eller lagenlig . Det är en bockad plåt som är så pass tunn att det bildats en grop i den, vilket gör att det ändå blir en kant när man kommer till dess topp. Rampens lutning är för brant för att följa det lagstadgade minimikravet på 1/12 i lutning (som helst ska vara 1/20). Rampen har dessutom placerats framför en ”trottoarbrunn”. När man ska ta sig upp för en för brant lutande ramp måste man ha en startsträcka för att få upp fart. Jag, som själv använder manuell rullstol och har en fullt fungerande och muskulös överkropp, kan inte ta mig upp för rampen själv utan måste be om hjälp. Detsamma gäller för kompisar som testat den. För personer som använder elrullstol är rampen för smal, för klen (en elrullstol väger flera hundra kilo) och eftersom den är så ogenomtänkt placerad gentemot dörren kan man ändå inte komma in utan att behöva hjälp av någon som öppnar båda dörrarna. Detta eftersom manöverutrymme för en elrullstol saknas vid dörren. Detsamma gäller för bredare manuella rullstolar.

– FILMSTADEN SALONG 11, Trädgårdsgatan: Kortfilmfestivalen använder salong 11 på Filmstaden för visningar. Som entré används en nödutång. Problemet är bara att det i entrén är en hög kant och tröskel som är omöjlig att forcera själv om man använder förflyttningshjälpmedel.

– EKOCAFÉET, Drottninggatan: Som samarbetande ”festivalcafé” anlitas Ekocaféet. Här ges festivalbesökare speciella erbjudanden mot uppvisande av medlemskort i kortfilmfestivalen. Vid caféets ingång finns ett ca 1 dm stort steg. Detta är likaså omöjligt att forcera själv om man använder förflyttningshjälpmedel.

– KATALIN PUB NITTON, Svartbäcksgatan: Som samarbetande ”festivalpub” används denna pub. I ingången är det en tröskel/steg som gör det svårt eller helt enkelt omöjligt för människor som använder exempelvis rullstol att komma in.

För samtliga av dessa lokaler har separata anmälningar gjorts idag eller tidigare. De kan ses genom att följa dessa länkar: Grand, Filmstaden (SF Bio AB), Katalin Pub 19 och Ekocaféet.

Samtlig ovanstående otillgänglighet utgör brott mot Plan- och bygglagen (1987:10) 17 kap 21 § a som säger:

”I byggnader som innehåller lokaler dit allmänheten har
tillträde och på allmänna platser skall enkelt avhjälpta hinder
mot lokalernas och platsernas tillgänglighet och användbarhet
för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga
undanröjas i den utsträckning som följer av föreskrifter
meddelade med stöd av denna lag.”

Utifrån denna paragraf har Boverket utarbetat Boverkets föreskrifter och allmänna råd om undanröjande av enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser (BFS 2003:19 HIN). De säger:

”6 § Fysiska hinder i form av mindre nivåskillnader, tunga dörrar och felaktigt placerade eller felaktigt utformade manöverdon skall undanröjas.”

Således bryter man här mot lagen.

Vid förra kortfilmfestivalen, hösten 2004, besökte jag festivalen och kunde då konstatera hur det förhöll sig med tillgängligheten. Jag pratade då med någon av de högre ansvariga och förklarade att om man inte åtgärdade detta till festivalen 2005 skulle jag vidta åtgärder.

Jag kontaktade även festivalen i år för flera veckor sedan via deras allmänna e-postadress och fick svar av festivalchef Niclas Gillberg som visserligen tydde på att man nu – i sista minuten – tänkte försöka ordna till tillgängligheten, men intresset var lojt. Jag, som jobbar med bland annat dessa saker, erbjöd mig att hjälpa festivalen med detta gratis, men det svarade Gillberg öht taget inte på.

Jag tycker att det är anmärkningsvärt att man på ett år inte gjort ett skvatt. Jag tycker också att det är anmärkningsvärt att kortfilmfestivalen får bidrag från bland annat följande offentliga inrättningar: Uppsala kommun (Kulturnämnden), Landstinget i Uppsala län och Svenska Filminstitutet (SFI). Exempelvis var festivalen 2004 den största bidragstagaren från Kulturnämnden vid Uppsala kommun med 248.000 kr. Jag betalar skatt på min inkomst och vad jag köper som vem som helst. Varför ska då mina skattepengar finansiera verksamheter som jag inte har möjlighet att ta del av på samma grunder som människor utan funktionshinder?

Angående SFI:
”I slutet av år 2000 skrev Svenska Filminstitutet ett samarbetsavtal med Uppsala Internationella Kortfilmfestival, vilket gav festivalen det nationella uppdraget att visa internationell kortfilm i Sverige.” (citerat från kortfilmfestivalens hemsida)

Festivalen får även stöd av bland annat Svenska Institutet.

Uppsala internationella kortfilmfestival har alltså det nationella uppdraget att visa internationell kortfilm i Sverige, men är inte tillgängligt för alla svenskar! Detta är patetiskt.
Eftersom jag betalar skatt som vem som helst anser jag att det är min rätt att ha möjlighet att ta del av de arrangemang som mina skattepengar finansierar.

Kortfilmfestivalen är ett mycket bra initiativ och många är de människor som sliter för att den ska bli av varje år. Detta ska arrangörerna verkligen ha en eloge för. Intressant är också att man de senare åren öppnat för minoritetsperspektiv i valet av filmer med bland annat filmblock med queer theory-perspektiv. Dock tycks minoritetsperspektivet inte sträcka sig så pass långt att man låter det få effekt på själva festivalens beskaffenhet.

Jag förväntar mig att man till nästa år sett till att antingen hyra andra, tillgängliga lokaler och samarbeta med företag (café, pub, etc) som likaså har tillgängliga lokaler.

Jag förväntar mig också att Svenska Filminstitutet samt Uppsala kommuns och Landstinget i Uppsala läns kulturnämnder inför krav på att de arrangemang man ger bidrag till ska vara tillgängliga för personer med funktionshinder. Det sistnämnda har nationellt intresse eftersom om det skedde över hela landet, i alla offentliga instanser, skulle trycket öka för att göra samhället tillgängligt för alla och upphöra med den diskriminering personer med funktionshinder dagligen utsätts för.

Att man i Sverige 2005 som rullstolsburen inte ens ska kunna gå på en kortfilmfestival på grund av att den är otillgänglig är inte acceptabelt.

Med vänlig hälsning

Hans Filipsson,
egenföretagare och koordinator för Marschen för tillgänglighet
018-510999
0708-772767
hans@marschen.se

En kopia av denna anmälan har skickats till bland annat:
Niclas Gillberg, festivalchef Uppsala internationella kortfilmfestival
Grand
SF Bio AB
Ekocaféet
Katalin Pub 19
Kees Geurtsen, ordförande kulturnämnden Uppsala kommun
Samtliga ledamöter av kulturnämnden Uppsala kommun
Johnny Svahn, ordförande kulturnämnden Landstinget i Uppsala län
Samtliga ledamöter av kulturnämnden Landstinget i Uppsala län
Åse Cleveland, VD Svenska Filminstitutet
Andra personer på Svenska Filminstitutet
Svenska Institutet

Anmälningstjänstens kommentar

Ledningen för festivalen har genom festivalchef Niclas Gillberg meddelat oss följande: ”Tillgängligheten för rörelsehindrade kommer ha en hög prioriet i förberedelserna inför festivalen 2006. Redan under november och december 2005 kommer arbetet med att öka tillgängligheten att påbörjas.” Man har redan etablerat kontakt med HSO Uppsala för att åstadkomma detta.

Uppföljning till denna anmälan, 2007-11-19

Handikappombudsmannen har avslutat mitt ärende.
Den diskriminerande parten har inte medgett att man diskriminerat mig.
Den diskriminerande parten har inte bett mig om ursäkt.
Den diskriminerande parten har inte slutat att diskriminera på detta sätt.
Jag är inte nöjd med resultatet av min anmälan till Handikappombudsmannen.

I år var rampen vid Filmstadens nödutgång bättre, men en förrädisk tröskel som skapade ett steg inifrån kvar. Kortfilmfestivalen fortsätter också att använda sig av de otillgängliga Ekocaféet och Pub 19 som samarbetspartners. Jag kan därför inte betrakta festivalen som full tillgänglig.

Uppföljning till denna anmälan, 2007-04-04

Handikappombudsmannen har avslutat mitt ärende.
Den diskriminerande parten har inte medgett att man diskriminerat mig.
Den diskriminerande parten har inte bett mig om ursäkt.
Den diskriminerande parten har inte slutat att diskriminera på detta sätt.
Jag är inte nöjd med resultatet av min anmälan till Handikappombudsmannen.

Uppsala kortfilmfestival var 2006 betydligt bättre lämpat ur tillgänglighetssynpunkt. Steget vid Grand var åtgärdat på ett bra sätt, men steget vid Filmstadens nödingång var dåligt åtgärdat: en enkel träplatta som lagts dit i hasten, kändes det som. Jag kan därför inte anse att mitt fall är åtgärdat. Uppsala kortfilmfestival ska dock ha en stor eloge för att man fått in tillgängligheten i sitt arbete och jag hoppas att i år kunna besöka en helt tillgänglig festival.

Är orsaken till denna anmälan åtgärdad eller vill ni av någon annan anledning kontakta Independent Living Institute? Läs gärna vår information för verksamheter som blivit anmälda först. E-post: anmalningstjansten@independentliving.org

Vår referens:
https://anmalningstjansten.se/anmalningar/uppsala_internationella_kortfilmfestival_uppsala_internati_2005-10-27

brevTipsa om denna anmälning per e-post.

Alla dokument i ärendet finns som offentliga handlingar hos
Diskrimineringsombudsmannen
Box 4057 169 04 Solna
Besöksadress: Råsundavägen 18 169 04 Solna
Telefon: 08-120 20 700, fax: 08-120 20 800
E-post: do@do.se


Senare anmälan: Ekocaféet & Klaus gröna kök, Uppsala 2005-10-29
Tidigare anmälan: Restaurang Café Milano, Stockholm 2005-10-25