Folktandvården i Finspång, Finspång, 2019-02-01

Denna diskrimineringsanmälan har sänts till Diskrimineringsombudsmannen enligt diskrimineringslagen (2008:567).

Diskriminerande part
eller plats för diskriminering:
Folktandvården i Finspång
Gatuadress:
Vallonvägen 15
Postnummer och ort:
61230 Finspång
Kommun:
Finspång
karta/gps:
PQ5F+33 Finspång
Datum för händelsen:
2019-02-01 (Anmälningsdatum: 2019-02-06)
Jag diskriminerades i egenskap av:
Besökare/kund
Min funktionsnedsättning:
Hörselnedsättning/döv
Följden av diskrimineringen:
Jag eller den som diskriminerades tvingades acceptera sämre villkor för att kunna delta

Beskrivning av diskrimineringen:

Jag kom till tandläkaren fredagen den 1 februari och skulle kolla om jag ska få bettskena. Jag hade tolk med mig. Tandläkaren frågade mig om jag kunde höra då hon såg att jag hade Ci ( ett cocleainplantat). Hon frågade om jag kunde höra och prata direkt. Jag sa att jag ville använda tolk då jag hade tolk med mig. Hon upprepade säkert 3 ggr under samtalet att hon ville att jag skulle prata med mina ord. Men jag vill ju använda tolk!
Jag pekar var jag har ont och sen tecknar jag. Hon hör ju genom tolken och ser vad jag pekar på. Men ändå är hon envis och vill att jag ska prata. Jag sa vad finns det mer att säga med rösten , än vad jag redan har sagt och du har förstått. Hon skrattar och sa inget. Hon ville verkligen att jag skulle prata själv men jag bestämmer ju det själv! Hon frågar mig under samtalet om jag kunde höra henne och jag sa nja. Jag tittade ju på tolken hela tiden. Sen frågade hon om jag inte kunde läsa på läpparna, jag sa det beror på. Men det är inte hennes sak. Hon verkar vara emot att jag har tolk och vill att jag ska helst klara mig själv.
Hon frågar om jag måste ha tolk nästa gång, jag sa ja.
Jag kände mig kränkt då jag inte får ha min rättighet att ha tolk. Hon försöker att bestämma och övertala mig att jag inte ska använda tolk genom att be mig prata och undra hur mycket jag hörde osv.
Jag är född döv och har ett Ci. Jag är teckenspråklig och det är min ensak om jag vill prata. Ingen annan ska tvinna mig till att prata och jag har rätt att få all information och då behöver jag tolk. Jag har själv valt att ha tolk. Då ska inte hon kommentera och ifrågasätta det. Hon sa att hon behövde höra mina ord. Det kändes som att hon inte tyckte tolkens ord var tillräckligt. Men om inte hon klarar av att använda tolk så behöver verksamheten lära henne.
Min mamma tog kontakt med verksamhetschefen och hon försvarade då tandläkaren och menade att det var viktigt att få höra mina ord.
Men tolken är ju min röst och öron!!!!

Ingen påföljd har rapporterats.


Är orsaken till denna anmälan åtgärdad eller vill ni av någon annan anledning kontakta Independent Living Institute? Läs gärna vår information för verksamheter som blivit anmälda först. E-post: anmalningstjansten@independentliving.org

Vår referens:
https://anmalningstjansten.se/anmalningar/folktandvarden_i_finspang-finspang-vallonvagen_2019-02-01

brevTipsa om denna anmälning per e-post.

Alla dokument i ärendet finns som offentliga handlingar hos
Diskrimineringsombudsmannen
Box 4057 169 04 Solna
Besöksadress: Råsundavägen 18 169 04 Solna
Telefon: 08-120 20 700, fax: 08-120 20 800
E-post: do@do.se


Senare anmälan: Harrys, Umeå 2019-05-04
Tidigare anmälan: Postcenter, PostNord, Solna 2019-01-02