Restaurang Drängen, Örebro, 2008-07-26

Denna diskrimineringsanmälan har sänts till Handikappombudsmannen (nuvarande Diskrimineringsombudsmannen).

Diskriminerande part
eller plats för diskriminering:
Restaurang Drängen
Webbadress:
www.drangen.se
Gatuadress:
Oskarsvägen 1
Postnummer och ort:
70214 Örebro
Kommun:
Örebro
Verksamhetstyp:
Restauranger och dylikt
Datum för händelsen:
2008-07-26 (Anmälningsdatum: 2008-07-27)
Jag diskriminerades i egenskap av:
Besökare/kund
Min funktionsnedsättning:
blind
Följden av diskrimineringen:
Jag eller den som diskriminerades tvingades acceptera sämre villkor för att kunna delta

Beskrivning av diskrimineringen:

Lördagen den 26 juli 2008 planerade jag och en vän att gå till restaurang Drängen för ett par timmars trevlig samvaro, god mat och dryck. Både jag och min vän använder ledarhund som förflyttningshjälpmedel. För ungefär ett år sedan besökte vi Drängen och uppskattade mycket den goda maten där. Visserligen krävdes en del diskussion/övertalning för att få personalens tillstånd att komma till restaurangen med våra ledarhundar, men till slut tilläts vi förutsatt att vi satt på uteserveringen. Detta hade vi ingenting emot.

Denna gång blev mottagandet ett annat. Då jag ringde kvällen innan för att boka bord på uteplatsen, möttes jag av stor tveksamhet då personalen fick höra att vi hade ledarhund. Jag berättade att vi hade varit där förut med hundarna, varpå hon sa ungefär: ”Okej, det löser sig på något sätt” och föreslog oss att anlända kl 18.30.

Lördagen visade sig bli en oerhört varm dag varför jag en dryg timme före avtalad tid ringde restaurangen för att höra om uteplatsen befann sig i sol eller skugga. Jag är rätt säker på att det var en annan kvinnlig personal som svarade den här gången och hon upplyste mig utan omsvep om att vi inte fick ha våra hundar på restaurangens uteservering med hänsyn till allergiker. Istället skulle hundarna vara på andra sidan av serveringens staket, dvs på trottoaren, vilken om jag minns rätt befinner sig ett steg ner jämfört med uteplatsens trägolv. Jag upprepade då att vi hade varit på restaurangen förut med våra ledarhundar och att det då hade gått bra att medföra dessa på uteserveringen. Personalen svarade då ungefär så här: ”Jag vet, men så kan man egentligen inte göra eftersom det kan finnas de som är allergiska”. Jag frågade henne vilken skillnad staketet gjorde för allergikerna, en fråga som hon inte besvarade. Istället vidhöll hon att hundarna måste stanna utanför staketet. Jag upplyste henne då om det avtal som finns mellan Synskadades Riksförbund och Allergiförbundet, enligt vilket båda grupperna har samma rätt och att eventuella intressekonflikter ska lösas på plats mellan ledarhundsförarna och allergikerna själva – http://ledarhund.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=16. Jag föreslog personalen att vi vid vår ankomst kunde fråga folk på uteserveringen om de var allergiska och detta samtyckte hon till, men välkomnade oss fortfarande inte att medföra ledarhundarna på uteserveringen.

Jag och min vän blev väldigt nedslagna av detta. Vi hade länge sett fram emot att återkomma till restaurang Drängen och kunde inte alls förstå personalens resonemang. Ledarhundarna är värdefulla arbetande hundar och därför har Livsmedelsverket gett oss möjlighet att medföra dem i livsmedelslokal, se http://ledarhund.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=18. Vi kan även använda våra hundar på andra offentliga platser där sällskapshundar inte är välkomna, tex hos myndigheter. Medan vi sitter på ett café eller får hjälp med att göra matinköp i en livsmedelsaffär, ska hunden garanteras en trygg och säker plats där den får vila ostört. Detta för att hunden ska vara beredd att gå i arbete så fort vi återigen behöver dess hjälp med förflyttning. Hur kan jag som inte ser någonting garantera min hund en trygg och säker plats om hunden befinner sig på andra sidan av ett staket där förbipasserande och sannolikt även andra hundar rör sig? Hur ska jag och min vän kunna njuta av mat och samvaro om vi samtidigt måste sitta på helspänn för att höra vad som händer kring våra hundar utanför staketet? Vad säger en sådan policy om personalens inställning till mitt funktionshinder och ledarhundens betydelse för såväl orienteringsförmåga som allmänt välbefinnande?

Personalen visade inte något intresse för min information om avtalet med Astma- & allergiförbundet och var inte beredd att diskutera sin policy mot oss ledarhundsförare. Jag håller det för ytterst otroligt att personalen skulle ha bemött en rökande kund på samma diskriminerande sätt – detta trots att antalet personer som är allergiska mot dofter av olika slag är avsevärt större än antalet hundallergiker. I sin iver att tillmötesgå personer med hundallergi, valde de att helt och hållet köra över mig och min vän, detta därtill helt utan ursäkter eller vilja till diskussion. Deras bemötande vittnade även om stor okunskap på området. Professor Magnus Wickman, Sachsska Barnsjukhuset/Södersjukhuset i Stockholm, har gjort en analys av ledarhundens eventuella risk för allergiker och menar att det är ”Otänkbart att allergenexponeringen från dessa hundar ger ett så stort tillskott i luften att det kan utgöra en hälsorisk för någon”.

Hur som helst, jag och min vän uppfattade restaurangens ”lösning” som oacceptabel och diskriminerande, varför vi valde att avstå från restaurangbesöket. Då jag ringde tillbaka till Drängen för att meddela detta, uppfattade jag personalen som totalt oberörd. Det var uppenbart att jag och min vän inte var några särskilt önskvärda eller viktiga kunder.

En kopia av anmälan har sänts till Restaurang Drängen. Denna anmälan är en del av Marschen för tillgänglighets andra massanmälningsaktion mot diskriminerande otillgänglighet. Se www.marschen.se.

Uppföljning till denna anmälan, 2009-01-03

Handikappombudsmannen/Diskrimineringsombudsmannen har avslutat mitt ärende.
Den diskriminerande parten har inte medgett att man diskriminerat mig.
Den diskriminerande parten har inte bett mig om ursäkt.
Den diskriminerande parten har inte slutat att diskriminera på detta sätt.
Jag är inte nöjd med resultatet av min anmälan till Handikappombudsmannen/Diskrimineringsombudsmannen.


Är orsaken till denna anmälan åtgärdad eller vill ni av någon annan anledning kontakta Independent Living Institute? Läs gärna vår information för verksamheter som blivit anmälda först. E-post: anmalningstjansten@independentliving.org

Vår referens:
https://anmalningstjansten.se/anmalningar/restaurang_drangen_oskarsvagen_orebro_2008-07-26

brevTipsa om denna anmälning per e-post.

Alla dokument i ärendet finns som offentliga handlingar hos
Diskrimineringsombudsmannen
Box 4057 169 04 Solna
Besöksadress: Råsundavägen 18 169 04 Solna
Telefon: 08-120 20 700, fax: 08-120 20 800
E-post: do@do.se


Senare anmälan: STF Orsa Vandrarhem, Orsa 2008-07-28
Tidigare anmälan: Akademibokhandeln, Jönköping 2008-07-19