Samtliga övergångsställen på Storgatan, Gällivare, 2009-11-01

Denna diskrimineringsanmälan har sänts till Diskrimineringsombudsmannen enligt diskrimineringslagen (2008:567) och till byggnadsnämnden i Gällivare kommun som en anmälan om ett eller flera enkelt avhjälpta hinder enligt plan- och bygglagen 17 kap 21a §.

Diskriminerande part
eller plats för diskriminering:
Samtliga övergångsställen på Storgatan
Webbadress:
www.gellivare.se
Gatuadress:
Storgatan
Postnummer och ort:
Gällivare
Kommun:
Gällivare
Verksamhetstyp:
Gatumiljö, parker och dylikt
Datum för händelsen:
2009-11-01 (Anmälningsdatum: 2009-11-01)
Jag diskriminerades i egenskap av:
Besökare/kund
Min funktionsnedsättning:
rörelsehinder, Synnedsättning/blind
Följden av diskrimineringen:
Jag eller den som diskriminerades tvingades acceptera sämre villkor för att kunna delta

Beskrivning av diskrimineringen:

DISKRIMINERING AV RÖRELSE- OCH ORIENTERINGSHINDRADE

Gällivare kommuns miljö- och byggnämnd har som tillsynsmyndighet 2009 låtit utföra omfattande vägarbeten i centrala delarna av Gällivare. Beslutet avser en ny trafikförordning som inte har följt gällande lagstiftning och regelverk.

År 2010 ska Sverige vara tillgängligt för personer med funktionsnedsättningar enligt plan- och- bygglagen 17 kapitlet 21a §; enkelt avhjälpta hinder mot platser och lokalers tillgänglighet och användbarhet ska vara undanröjda. FN:s generalförsamlngs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning anger även den att staterna som tillträtt konventionen, vilket Sverige gjort, ska undanröja dylika hinder och att det är att betrakta som diskriminering. Även Vägverkets anvisningar Vägar och gators utformning (VGU) ska respekteras vid ny-, om- och tillbyggnad för tillgängligheten för personer med rörelse- och orienteringshinder. Miljö- och byggnämnden som är en tillsynsmyndighet har enligt vår mening brustit i sitt ansvar.

Undertecknade som är orienteringshindrad har gemensamt med en rullstolsburen konstaterat att ledarhunden markerar hinder under vintertid vid övergångsställen som har refuger placerade mitt på körbanan och rörelsehindrade kommer inte över den plogkant som bildas på refugen. Storgatans övergångsställen saknar vägkant och är därmed helt omöjlig att orientera sig på och det är omöjligt att veta om jag som orienteringshindrad befinner mig på trottoaren eller ute på körbanan. Stora svårigheter uppstår för rörelsehindrade som är beroende av hjälpmedel när trottoarkanterna är väldigt skarpa och övergångsställena är enda möjligheten att komma upp på trottoaren. Elrullstolar och manuella rullstolar är många gånger försedda med ”tippskydd&#8221 som fastnar på dessa trottoarkanter. Varför har inte fasade kantstenar använts?

Investeringar som beslutats saknar helt respekt för de anvisningar som lagar, konventionen och Vägverkets anvisningar anger. Vid de ombyggnadsarbeten som utförts har ärendet delgetts Kommunala Handikapprådet, KHR och getts möjlighet att remissbesvaras. Ett enda remissvar har inkommit till Miljö- och byggförvaltningen. I det anges att Förarbeten till Lag (2001:146) om ändring i plan- och bygglagen och Boverkets författning om övergångsställen (Senare överförd till Vägverket) (VGU) ska följas.

De övergångsställen som Service- och tekniknämnden utfört strider mot gällande lagstiftning och är livsfarlig för rörelse- och orienteringshindrade. Stora svårigheter för användare av elrullstolar, manuella rullstolar, rollatorer samt orienteringshindrade uppstår när övergångsställen göms under snön. Kommunens avtal om snöröjning anger att övergångsställen ska prioriteras. Det är förmodligen ett önskemål som aldrig kommer att förverkligas. Rörelse- och orienteringshindrade har ett juridiskt skydd när vi ska över på ett övergångsställe. Som det varit under den gångna vintern har de tidvis inte varit tillgängliga.

Mycket klart är att Storgatans utformning för funktionshindrade med rörelse- och orienteringshinder har fått ytterligare hinder uppsatt genom de ombyggnadsarbeten som utförts. Att övergångsställen endast till hälften uppfyllt Vägverkets rekommendationer när samhället ska vara tillgängligt för alla är diskriminerande och kränkande mot de grupper som plan- och bygglagen anger.

I ett brev av förvaltningschefen Inga-Maj Backman skriver hon följande:
”I frågor som rör nyanläggning eller ombyggnader rådgör vi med de organisationer som finns för olika ändamål. I just dessa frågor har samråd förevarit med Handikapprådet som godkänt och funnit de anordningar vi gjort bra och fullt godkända. Våra vägar inkl övergångsställen besiktas också och inget av de övergångsställen du nämner har fått anmärkningar vid dessa besiktningar”.

När en kommunal förvaltning inte respekterar svensk lagstiftning som plan- och bygglagen anvisar, vill vi citera lagtexten:
”Lag (2001:146) om ändring i plan- och bygglagen. Ny paragraf 17 kap 21 a §. Särskilda krav på befintliga byggnader m.m.
21 a § I byggnader som innehåller lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser skall enkelt avhjälpta hinder mot lokalernas och platsernas tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga undanröjas i den utsträckning som följer av föreskrifter meddelade med stöd av denna lag. Lag (2001:146).
22 § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får, i de avseenden som anges i 20-21 a §§, meddela de ytterligare bestämmelser som behövs
1. till skydd för liv, personlig säkerhet eller hälsa,
2. för en lämplig utformning av byggnader och andra
anläggningar samt tomter och allmänna platser. Lag (2001:146)”.

I remisshandlingen ÖVERGRIPANDE TRAFIK- OCH GESTALTNINGSSTUDIE har inte WSP Samhällsbyggnad i Luleå som upprättat projektet fått anvisningar att följa gällande lagstiftning och regelverk som finns för detta ändamål.

Begäran av Miljö- och byggnämnden

Enligt Förvaltningslag (1986:223);
Myndigheternas serviceskyldighet

4 § Varje myndighet skall lämna upplysningar, vägledning, råd och annan sådan hjälp till enskilda i frågor som rör myndighetens verksamhetsområde. Hjälpen
skall lämnas i den utsträckning som är lämplig med hänsyn till frågans art, den enskildes behov av hjälp och myndighetens verksamhet.
Frågor från enskilda skall besvaras så snart som möjligt.
Om någon enskild av misstag vänder sig till fel myndighet, bör myndigheten hjälpa honom till rätta.

Frågor till Miljö- och byggnämnden

Varför anges det inte i offerthandlingar att gällande lagar och förordningar ska följas?

Hur kan Miljö- och byggnämnden besluta om avvikelser från gällande lagstiftning när det gäller ombyggnaderna av Storgatan, Malmbergsvägen och lasarettsgatan? Med nämnda övergångsställen.

Kommer Miljö- och byggnämnden att besluta om att de nämnda övergångsställena ska göras tillgängliga enligt Plan- och bygglagen SFS 2001:146 och Vägverkets VGU anvisning anger?

Undertecknade vill ta del av det besiktingsprotokoll som Inga-Maj Backman hänvisar till som att besiktning skett och godkänts av nämnda övergångsställena.

Undertecknade vill ha Miljö- och byggnämndens beslut och besvärshänvisning på ovan ställda frågor. Anledningen är att Ulf Nordmark i pressen deklarerat att gällande svensk lagstiftning ska respekteras. Undertecknade väntar på ett svar.

Gällivare 2009 10 18

En kopia av anmälan har sänts till Gällivare kommun.

Jag anser att detta är ett brott mot plan- och bygglagen (1987:10) 17 kap. 21 a §. Jag vill därför att Independent Living Institute även sänder min anmälan vidare till byggnadsnämnden i Gällivare kommun som en anmälan om ett eller flera enkelt avhjälpta hinder. Jag vill meddelas skriftligen av byggnadsnämnden vilka åtgärder man vidtar i mitt ärende.

Denna anmälan är en del av Marschen för tillgänglighets tredje anmälningsaktion mot diskriminerande otillgänglighet. Otillgänglighet är diskriminering! Se www.marschen.se.

Anmälningstjänstens kommentar

Denna anmälan har gett upphov till mediereportage. Se reportaget med datum 2010-01-29 på Marschen för tillgänglighets lista med reportage om eller till följd av den tredje anmälningsaktionen.

Uppföljning till denna anmälan, 2013-01-15

Handikappombudsmannen/Diskrimineringsombudsmannen har avslutat mitt ärende.
Byggnadsnämnden har inte meddelat mig vilka åtgärder man vidtagit.
Den diskriminerande parten har inte medgett att man diskriminerat mig.
Den diskriminerande parten har inte bett mig om ursäkt.
Den diskriminerande parten har inte slutat att diskriminera på detta sätt.
Jag är inte nöjd med resultatet av min anmälan till Handikappombudsmannen/Diskrimineringsombudsmannen.
Jag är inte nöjd med resultatet av min anmälan till byggnadsnämnden.

Miljö- och byggkontoret meddelade att de skulle göra en granskning av den ombyggnad som gjorts av Storgatan. Den granskningen blev inte av och med all sannolikhet skulle den inte göras.

Nu under vinterhalvåret har inte snöröjningen fungerat och snön täcker trottoarkanter och övergångsställen. Stora svårigheter för gravt synskadade, äldre med rörelsehinder och barn som måste färdas på körbanorna.

Uppföljning till denna anmälan, 2011-04-05

Handikappombudsmannen/Diskrimineringsombudsmannen har avslutat mitt ärende.
Byggnadsnämnden har meddelat mig vilka åtgärder man vidtagit.
Den diskriminerande parten har inte medgett att man diskriminerat mig.
Den diskriminerande parten har inte bett mig om ursäkt.
Jag är inte nöjd med resultatet av min anmälan till Handikappombudsmannen/Diskrimineringsombudsmannen.
Jag är inte nöjd med resultatet av min anmälan till byggnadsnämnden.

Angående ombyggnad av Storgatan i Gällivare.
Service- och tekniknämnden har haft upp ärendet men inte delgett oss anmälare vad de svarat. Har läst svaret på internet där de svarar att de även måste göra vägar och trottoarer för andra funktionshindrade än vad lagen anger. De kringgår lagen. Kanske är det funktionshindret hos de nämndemän som sitter i förvaltningen som avses.

Svaret som service- och tekniknämnden svarat är skrivet av den tjänsteman som ansvarat för ombyggnaden. Det innebär att svaret är en jävfråga enligt förvaltningslagen.

Samma skrivelse är sänd till Miljö- och byggkontoret som är en tillsynsmyndighet. De vägrar svara å ställda frågor och hänvisar till att en översyn ska göras till hösten 2011. Två påminnelser har sänts där jag hänvisat till de frågor jag ställt och som jag vill ha besvarade. Inget svar trots två påminnelser.

Gällivare 2011 04 05

Ulf Bergström

Uppföljning till denna anmälan, 2010-06-07

Den diskriminerande parten har inte medgett att man diskriminerat mig.
Den diskriminerande parten har inte bett mig om ursäkt.
Jag är inte nöjd med resultatet av min anmälan till Handikappombudsmannen/Diskrimineringsombudsmannen.
Jag är inte nöjd med resultatet av min anmälan till byggnadsnämnden.

Storgatans ombyggnad är en tillgänglighetsfråga. DO prioriterar förmodligen inte min anmälan och därför har de inte gjort något. Jag har själv skrivit till Miljö- och byggnämnden utan att ha fått ett konstruktivt svar, endast att en översyn ska göras under hösten 2010.

Uppföljning till denna anmälan, 2010-03-07

Byggnadsnämnden har inte meddelat mig vilka åtgärder man vidtagit.
Den diskriminerande parten har inte medgett att man diskriminerat mig.
Den diskriminerande parten har inte bett mig om ursäkt.
Jag är inte nöjd med resultatet av min anmälan till Handikappombudsmannen/Diskrimineringsombudsmannen.
Jag är inte nöjd med resultatet av min anmälan till byggnadsnämnden.

Anmälan avser tillgänglighet och omfattas inte av diskrimineringslagen. DO kommer förmodligen inte att behandla ärendet. Ingen kontakt har gjorts av Gällivare kommun. Det är inte brukligt att de svarar.

Är orsaken till denna anmälan åtgärdad eller vill ni av någon annan anledning kontakta Independent Living Institute? Läs gärna vår information för verksamheter som blivit anmälda först. E-post: anmalningstjansten@independentliving.org

Vår referens:
https://anmalningstjansten.se/anmalningar/samtliga_overgangsstallen_pa_storgatan-gallivare-storgatan_2009-11-01

brevTipsa om denna anmälning per e-post.

Alla dokument i ärendet finns som offentliga handlingar hos
Diskrimineringsombudsmannen
Box 4057 169 04 Solna
Besöksadress: Råsundavägen 18 169 04 Solna
Telefon: 08-120 20 700, fax: 08-120 20 800
E-post: do@do.se


Senare anmälan: Åhléns Café - Fridhemsplan, Stockholm 2009-11-06
Tidigare anmälan: Ticnet, Stockholm 2009-10-28