Patricia, Stockholm, 2009-10-31

Denna diskrimineringsanmälan har sänts till Diskrimineringsombudsmannen enligt diskrimineringslagen (2008:567).

Diskriminerande part
eller plats för diskriminering:
Patricia
Webbadress:
http://www.patricia.st/
Gatuadress:
Stadsgårdskajen 152
Postnummer och ort:
116 45 Stockholm
Kommun:
Stockholms stad
Verksamhetstyp:
Övrig försäljning av varor och tjänster
Datum för händelsen:
2009-10-31 (Anmälningsdatum: 2009-11-17)
Jag diskriminerades i egenskap av:
Besökare/kund
Min funktionsnedsättning:
rörelsehinder
Följden av diskrimineringen:
Jag eller den som diskriminerades kunde inte komma in eller delta i verksamheten alls

Beskrivning av diskrimineringen:

Jag skulle in på Patricia för att fira Halloween med några kompisar. Med mig hade jag min personliga assistent Åsa Berglund. Vi blev vid ingången stoppade av en vakt som tog oss åt sidan och påstod att jag var alltför berusad för att bli insläppt. Jag är på grund av en neurologisk diagnos, Friedreichs ataxi, rullstolsburen sedan femton år och har till följd av denna diagnos nedsatt bålstabilitet, ataxier, dysartri och sammantaget långsammare rörelsemönster.

Jag hade tidigare under kvällen druckit en drink med max två cl alkohol och var med andra ord inte det minsta påverkad. Något som även min personliga assistent försökte förklara ett flertal gånger för vakterna (vakten hade nu tillkallat en kollega för att få råd). Vid det här läget kände jag mig så kränkt och ovälkommen att vi valde att gå.

Jag gjorde samma kväll en polisanmälan av diskrimineringen, Dnr: 0201-K338191-09 (bifogad som PDF). Jag ville med detta bevisa att jag inte var berusad och ville blåsa i en alkoholmätare, men poliserna menade att eftersom jag hade druckit tidigare på kvällen skulle mätaren visa positivt och stjälpa mer än hjälpa eftersom mätaren bara visar om man har druckit men inte hur mycket.

Min personliga assistent och även andra människor kan vittna om att jag inte var alkoholpåverkad i nämnvärd utsträckning denna kväll.


4 § diskrimineringslagen (2008:567) säger:
”4 § I denna lag avses med diskriminering
1. direkt diskriminering: att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder,
2. indirekt diskriminering: att någon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som kan komma att särskilt missgynna personer med visst kön, viss könsöverskridande identitet eller uttryck, viss etnisk tillhörighet, viss religion eller annan trosuppfattning, visst funktionshinder, viss sexuell läggning eller viss ålder, såvida inte bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssättet har ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet,
3. trakasserier: ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder,
4. sexuella trakasserier: ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet,
5. instruktioner att diskriminera: order eller instruktioner att diskriminera någon på ett sätt som avses i 1-4 och som lämnas åt någon som står i lydnads- eller beroendeförhållande till den som lämnar ordern eller instruktionen eller som gentemot denna åtagit sig att fullgöra ett uppdrag.”

12 § samma lag säger:
”Diskriminering är förbjuden för den som
1. utanför privat- och familjelivet tillhandahåller varor, tjänster eller bostäder till allmänheten, eller
2. anordnar en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning.

Den som i förhållande till allmänheten företräder den som avses i första stycket ska likställas med denne.”

Patricia tillhandahåller en tjänst utanför privat- och familjelivet till allmänheten genom att driva restaurang och uteställe. Följaktligen anser jag att Patricia utsatt mig för direkt diskriminering enligt 4 § första stycket diskrimineringslagen genom att inte släppa in mig trots att jag och min personliga assistent påtalat för dem att jag inte var berusad och att mitt rörelsemönster beror på min funktionsnedsättning.

En kopia av anmälan har sänts till Patricia.Denna anmälan är en del av Marschen för tillgänglighets tredje anmälningsaktion mot diskriminerande otillgänglighet. Otillgänglighet är diskriminering! Se www.marschen.se.

Anmälningstjänstens kommentar

Se även annan anmälan mot Restaurang Patricia

Ingen påföljd har rapporterats.


Är orsaken till denna anmälan åtgärdad eller vill ni av någon annan anledning kontakta Independent Living Institute? Läs gärna vår information för verksamheter som blivit anmälda först. E-post: anmalningstjansten@independentliving.org

Vår referens:
https://anmalningstjansten.se/anmalningar/patricia-stadsgardskajen-stockholm_2009-10-31

brevTipsa om denna anmälning per e-post.

Alla dokument i ärendet finns som offentliga handlingar hos
Diskrimineringsombudsmannen
Box 4057 169 04 Solna
Besöksadress: Råsundavägen 18 169 04 Solna
Telefon: 08-120 20 700, fax: 08-120 20 800
E-post: do@do.se


Senare anmälan: Postens brevlåda på Stortorget, Örebro 2009-11-23
Tidigare anmälan: Kullaflyg AB, Ängelholm 2009-11-07