Restaurang Tzatziki, Uppsala, 2019-05-30

Denna diskrimineringsanmälan har sänts till Diskrimineringsombudsmannen enligt diskrimineringslagen (2008:567).

Diskriminerande part
eller plats för diskriminering:
Restaurang Tzatziki
Gatuadress:
Fyristorg 4
Postnummer och ort:
75310 Uppsala
Kommun:
Uppsala
Datum för händelsen:
2019-05-30 (Anmälningsdatum: 2019-05-31)
Jag diskriminerades i egenskap av:
Besökare/kund
Min funktionsnedsättning:
Synnedsättning/blind
Följden av diskrimineringen:
Jag eller den som diskriminerades tvingades acceptera sämre villkor för att kunna delta

Beskrivning av diskrimineringen:

Min mamma och mina systrar besöker mig i Uppsala för första gången alla tillsammans. Vi bor utspridda i Sverige och Norge så det är inte enkelt att ses. Vi planerar en mor- dotterkväll på en trevlig restaurang med grekisk mat. Eftersom jag har ledarhund ringer jag kvällen innan till restaurangen för att förvissa mig om att det inte ska uppstå problem kring ledarhunden när vi kommer dit. Personen som svarar är trevlig, säger att det går bra med hunden, men att vi måste ta hänsyn till allergiker. Personen säger att om det finns någon med allergi, kanske jag får vara beredd att flytta mig. Jag säger okej, samtidigt som jag försöker ge lite kort info om allergi vilket inte riktigt går fram. Personen frågar om jag kan tänka mig lämna hunden utanför och jag säger tydligt nej och förklarar att det är helt otänkbart då detta rör sig om en mycket värdefull och kostsam tjänstehund. Personen accepterar direkt. Jag säger att jag vill vara säker på att det inte blir något strul om vi vill sitta inne, eftersom det inte verkar som om vädret kommer bli särrskilt skönt. Personen nämner igen att om någon har allergi så får jag kanske flytta mig, men att på den här restaurangen ”tycker vi om hundar”.

Kvällen därpå inträffar följande. Det finns två ingångar till restaurangen, den ena går via uteserveringen och den andra går via toalett och kök in i själva restaurangen. Vi anländer via den senare. En kvinnlig personal välkomnar oss. Mina systrar går genom restaurangen till uteserveringen för att se om det är för kallt där. Jag är själv ganska inställd på att sitta inne eftersom det blåser ute och inte heller är särskilt varmt.

Strax därpå uppenbarar sig en person som visar sig vara ägaren till restaurangen. Han säger att vi är välkomna men ber mig använda den andra entrén till restaurangen, eftersom vi annars måste gå genom köket. Detta är görligt men krångligt då båda entréerna ligger nedanför en längre, smal och ganska brant trappa. Jag måste således gå uppför den ena branta trånga trappen för att ta mig nedför den andra. Men jag accepterar.

Dock visar det sig att han utgår från att vi kommer att sitta ute på uteserveringen, vilket jag inte utan vidare godtar. Jag och mitt sällskap har ju inte bestämt oss för var vi vill sitta ännu. Vi vill naturligtvis inte frysa. Jag informerar honom om mitt samtal med personalen kvällen före, som sa att jag var välkommen att sitta i restaurangen så länge det inte fanns någon allergisk person som misstyckte.

Jag får nu höra att den person jag pratade med kvällen innan ”bara var personal” och att det inte är tillåtet att ha ledarhund i restaurangen. Jag berättar att det är tillåtet, att ledarhundar får vara överallt i samhället och att jag är väl insatt i frågan. Han säger att han äger 10 restauranger i Stockholm och Uppsala och att han beklagar, men det är tyvärr inte tillåtet att ha hunden inne i restaurangen. Jag måste sitta ute. Jag försöker igen informera honom om vad som gäller men han vill inte lyssna utan hävdar att han vet att det inte är tillåtet. Jag säger att han har fel och uppmanar honom att ta reda på vad som gäller. Han säger att jag är välkommen men jag måste sitta på uteserveringen.

Vid det här laget är det 2 st i mitt sällskap som står och lyssnar på vår diskussion. Jag känner mig upprörd, har gråten i halsen och är oerhört frustrerad. Det här skulle bli en trevlig kväll och jag är så trött på den här typen av händelser. Jag får ett dyrt hjälpmedel av staten som ger mig enorma möjligheter att kompensera för min blindhet, men jag har inga rättigheter utan är utlämnad till enskilda individers godtycke och bristande kunskap. Jag tänker inte låta den här okunniga personen förstöra min kväll, men jag tänker inte heller tillbringa min kväll på hans restaurang. Vi väljer att gå därifrån.

Jag bor i en stor stad och det finns en grekisk restaurang till. Där blir vi mycket trevligt mottagna, serveras fantastisk mat och får till slut den trevliga kväll vi önskat oss, även om den otrevliga upplevelsen på restaurang Tzatziki dröjer sig kvar.

Det är inte okej att Restaurang Tzatziki::
*Ger mig sämre/andra förutsättningar som kund för att jag använder ledarhund.
*Ger mig motstridiga uppgifter – först är jag välkommen, sedan inte.
*Inte satt sig in i livsmedelsverkets medgivande för assistanshundar i livsmedels- och serveringslokal.
*Bemöter mig oprofessionellt och otrevligt för att jag använder ledarhund.

Ingen påföljd har rapporterats.


Är orsaken till denna anmälan åtgärdad eller vill ni av någon annan anledning kontakta Independent Living Institute? Läs gärna vår information för verksamheter som blivit anmälda först. E-post: anmalningstjansten@independentliving.org

Vår referens:
https://anmalningstjansten.se/anmalningar/restaurang_tzatziki-fyristorg_uppsala_2019-05-30

brevTipsa om denna anmälning per e-post.

Alla dokument i ärendet finns som offentliga handlingar hos
Diskrimineringsombudsmannen
Box 4057 169 04 Solna
Besöksadress: Råsundavägen 18 169 04 Solna
Telefon: 08-120 20 700, fax: 08-120 20 800
E-post: do@do.se


Senare anmälan: Restaurang Texas Longhorn, Stockholm 2019-06-06
Tidigare anmälan: SJ samt Bus4You 2019-05-30