Västerås stad 2021-08-01

Denna diskrimineringsanmälan har sänts till Diskrimineringsombudsmannen enligt diskrimineringslagen (2008:567).

Diskriminerande part
eller plats för diskriminering:
Västerås stad
Gatuadress:
Munkgatan
Postnummer och ort:
Västerås
Kommun:
Västerås
Datum för händelsen:
2021-08-01 (Anmälningsdatum: 2021-11-18)
Jag diskriminerades i egenskap av:
Jag rapporterar en verksamhet som diskriminerar, jag blev inte diskriminerad
Den diskriminerades funktionsnedsättning:
Följden av diskrimineringen:
Annat

Beskrivning av diskrimineringen:

Västerås stad diskriminerar dövblinda att leva ett drägligt och tillgängligt liv. Vi vill göra en anmälan om diskriminering för en dövblind som känner sig och blir diskriminerad av Västerås stad
Hen är sedan 25 grav synskadad och har sedan födelsen en grav hörselnedsättning och tillhör dövblindgruppen. Sedan några år tillbaka är hen blind. Även hörseln har försämrats och hen har fått Cochlea implantat (CI) på höger och vänster örat och är, när dessa är ur funktion eller batterierna är slut, helt döv. På grund av sin funktionsnedsättning har hen haft ledsagning via LSS med 53 timmar per månad. I juni fick hen ett beslut från Västerås stad LSS enhet att hen inte längre tillhör persongrupp 3 och därför inte får någon ledsagning via LSS längre. Inget i hens situation har förändrats förutom att hens syn numera helt har försvunnit och har fått stora balansproblem efter hens andra cochlea implantat operation. Hen hänvisades istället till Äldreomsorgen för att få hjälp därifrån. Sedan augusti har hen inte fått någon hjälp längre och har kämpat för att få hjälp från Västerås stad med de aktiviteter hen behöver få hjälp med. Det är vi barnen som fick hjälpa till med allt hen behöver hjälp med pga. sin dövblindhet. Barnen har tagit ut all semestertid då hen inte kan gå utanför dörren utan hjälp.
På grund av sin funktionsnedsättning kan hen inte orientera sig och kan inte gå själv pga. orienteringsproblem och stora problem med balansen, hen går vilse och ramlar om hen inte kan hålla i något. Dövblindledsagaren har varit hens ögon och öron. Pga. sin funktionsnedsättning kan hen inte använda någon dator, har tidigare fått hjälp med att läsa posten och skriva räkningarna, har ingen större glädje av någon tv och det har därför varit viktigt med aktiviteter för att inte bli helt isolerad och stillasittande i hemmet då hen inte kan göra så mycket hemma jämfört med personer som ser och hör. De kan t.ex. titta på tv, läsa böcker, lyssna på radio, läsa tidningar, lösa korsord mm. Allt detta faller bort för en dövblind. Hen har inte haft någon hemtjänst då hen vill klara sig själv så länge det går. På grund av att hen har haft sin funktionsnedsättning länge, har hen sina rutiner hemma när det gäller städning, matlagning, tvätt etc. Allt måste finnas på samma plats för att kunna hitta saker och veta var dem är, det har fungerat bra. På grund av att balansen har blivit sämre har hen trygghetslarm ifall hen ramlar. Men även i hemmet behöver hen ibland hjälp av personer som ser när vissa problem uppstår, t.ex. att byta batterier, lägga i damsugspåsar, talar om färgerna på kläderna, läsa hens post mm. . Idag får hen ingen hjälp med det i hemmet alls.
Efter många påtryckningar och samtal med olika personer på Västerås stad har hen nu fått ledsagning via äldrenämnden med 13 timmar per månad.
Eftersom hen är dövblind behöver ledsagaren ha kunskaper om dövblindhet, kunskaper om att ledsaga dövblinda och kunskaper om att kommunicera med dövblinda. Att ledsaga en dövblind tar också längre tid än att ledsaga en person som ser och hör. Hen kan heller inte gå så fort pga. balansen, artros och astma. Det är viktigt att ledsagaren förmedlar hinder, trottoarer dörrposter etc. för att hen inte gör illa sig eller ramlar.
Innan hen blev av med sin ledsagare via LSS hade hen ett aktivt liv

Ledsagaren via hemtjänst har heller inte befogenheter att hjälpa hen med att läsa hennes post så som ledsagaren gjorde tidigare. De hänvisar hen till en God Man istället. Hen är klar i huvudet, har koll på sin ekonomi, har aldrig haft problem med ekonomin och vill fortsätta sköta sin ekonomi själv och behöver hjälp med ögonen som ser och inte någon som tar över ansvarat och bestämmer över hens ekonomi.

Hen vill ha samma frihet som icke funktionsnedsatta, som tidigare i samråd med ledsagaren, att bestämma vilken dag hen vill göra vad beroende på aktivitet. Hen får idag inte ens bestämma själv vilken veckodag och tid hen vill gå eller göra saker, utan det ska vara samma tid och veckodag.

Idag får hen aldrig göra något en lördag eller söndag, aldrig gå på något fikaställe, äter lunch ute, gå på någon konsert, aldrig åka på någon kortare utflykt i staden längre.

Ingen påföljd har rapporterats.


Är orsaken till denna anmälan åtgärdad eller vill ni av någon annan anledning kontakta Independent Living Institute? Läs gärna vår information för verksamheter som blivit anmälda först. E-post: anmalningstjansten@independentliving.org

Vår referens:
https://anmalningstjansten.se/anmalningar/vasteras_stad_2021-08-01

brevTipsa om denna anmälning per e-post.

Alla dokument i ärendet finns som offentliga handlingar hos
Diskrimineringsombudsmannen
Box 4057 169 04 Solna
Besöksadress: Råsundavägen 18 169 04 Solna
Telefon: 08-120 20 700, fax: 08-120 20 800
E-post: do@do.se


Senare anmälan: Sisi Restaurang, tånga handelsplats, Falkenberg 2021-11-22
Tidigare anmälan: trafikverket 2021-11-16